Er bestaan uiteraard veel vragen over het Corona vaccin. Hieronder zullen we een aantal dingen noemen. Meer informatie kunt u ook vinden op thuisarts.nl
Verschillende typen COVID vaccins
BioNTech/Pfizer en Moderna zijn mRNA vaccins. Deze vaccins zijn volledig synthetisch gemaakt. Dit vaccin bestaat uit een vetbolletje met hierin synthetisch opgebouwd mRNA. Via het vetbolletje wordt het mRNA opgenomen in de spier. Het mRNA gaat vervolgens eiwitten aanmaken die op het Coronavirus voorkomen (het spike eiwit). De afweer van het lichaam gaat herkennen dat deze spike eiwitten niet in het lichaam thuishoren en gaat een afweer reactie aanmaken. Het lichaam gaat antistoffen maken tegen deze eiwitten. Deze vaccins moeten heel koud bewaard worden en worden dus niet in de huisartsenpraktijk gegeven.
AstraZeneca en Janssen zijn vector vaccins. Het omhulsel van een onschuldig verkoudheisvirus(Janssen) of een onschuldig chimpansee-virus(Astrazeneca) wordt gebruikt om het DNA van het spike-eiwit in de cel te brengen. Het DNA gaat spike eiwitten maken en het lichaam gaat reageren met een afweerreactie (net als bij moderna en pfizer) het enige verschil is het omhulsel. Moderna en BioNTech/Pfizer gebruiken een vetbolletje. AstraZeneca en Janssen gebruiken een onschuldig virus omhulsel. Het voordeel van een virusomhulsel: relatief makkelijk te maken, goedkoop en lang houdbaar. Nadeel: het zou kunnen dat de de lichaamseigen afweer al reageert op het virusomhulsel en dat daardoor het vaccin niet de gelegenheid krijgt het DNA tot expressie te brengen. Hierdoor is dit vaccin mogelijk iets minder effectief. Huisartsen krijgen van de overheid de mogelijkheid om te vaccineren met AstraZeneca en tot Jansen omdat dit in de koelkast te bewaren is.
Start vaccinatie door huisartsen
De huisartsen hebben de taak gekregen om mensen 60-64 jaar, en mensen jonger dan 60 met een medische indicatie te vaccineren (BMI>40 of syndroom van Down).
De vaccinatie verloopt in kleine stapjes. In maart hebben we een start gemaakt met het vaccineren van de mensen van 64 en 63 jaar en mensen jonger dan 60 met een medische indicatie (BMI>40 of syndroom van Down). We kregen op dat moment nog niet zoveel vaccins toebedeeld dat we deze hele groep van 60-64 jaar konden vaccineren. Zodra wij weer nieuwe vaccins kunnen bestellen, krijgt u van ons een oproep.
Pas hierna zullen de overige medische indicaties (zoals we kennen van de griepprik) een vaccinatie krijgen. Met welk vaccin dit zal gebeuren, is nog onduidelijk.
Redenen om niet te vaccineren of vaccinatie uit te stellen
Absolute contraindicaties/ Afzien van vaccinatie:
- Aangetoonde ernstige allergie voor een van de bestanddelen van het vaccin
- Aangetoonde zeer ernstige allergische reactie na een eerdere toediening van hetzelfde vaccin
Relatieve contraindicaties/ Redenen om vaccinatie uit te stellen:
- Koorts vanaf 38,5 graden
- Covid-19 infectie
- Recente toediening van bloed of plasmaproducten
- Anesthesie (narcose in laatste of komende 48 uur)
- Epilepsie die niet goed is ingesteld
- Zwangerschap en borstvoeding*
*Uit onderzoeken en op basis van huidige wetenschappelijke inzichten zijn de BioNTech/Pfizer en Moderna vaccins veilig om toe te dienen aan zwangere vrouwen of aan vrouwen die borstvoeding geven
Bloedverdunners/stollingsstoornis en vaccinatie
Het gebruik van de bloedverdunners niet staken. Afhankelijk van de soort bloedverdunner zijn er instructies voor gebruik voorafgaande aan de coronavaccinatie.
Gebruikt u:
- Rivaroxaban (xarelto) of Edoxaban (Lixiana): Bij voorkeur 12 uur na inname kan de vaccinatie gegeven worden. Als dit onmogelijk is, dan zo lang mogelijk na inname van uw medicatie vaccineren; daarna goed afdrukken.
- Apixaban (Eliquis) of Dabigatran (Pradaxa): dan is vaccinatie mogelijk 4 uur na inname van deze medicatie.
- Carbasalaatcalcium(Ascal), Acetylsalicylzuur (Aspro, Apirine, Alka-Seltzer), Dipyridamol (Persantin), Clopidogrel (Grepid, Iscover, Plavix): geen belemmering in inname moment, wel graag na de vaccinatie 2 minuten goed afdrukken.
Gebruikt u medicatie van de trombosedienst zoals;
- Acenocoumarol of Fenprocoumon (Marcoumar) dan geldt het volgende:
- Als de INR stabiel is, kunt u gevaccineerd worden.
- Bij een wisselende INR waarde kunt u gevaccineerd worden als de INR waarde onder de 3,5 is.
Heeft u een aangeboren stollingsstoornis als: Hemofilie of Ziekte von Willebrand of een bekende trombopenie of trombopathie: dan graag overleg met de medisch specialist (internist) over opties met betrekking tot vaccinatie.