WAT IS HYPERTENSIE
De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal is de bovendruk: de druk wanneer het hart zich samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk: de druk wanneer het hart zich ontspant. We spreken van verhoogde bloeddruk (hypertensie) als de bovendruk 140 of hoger is of als de onderdruk 90 of hoger is. De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van lichaamshouding, activiteiten en spanningen (bezoek aan de dokter:witte jassen hypertensie). Daarom is één meting niet voldoende en wordt de meting herhaald. Indien het gemiddelde van deze metingen te hoog is, heeft u een verhoogde bloeddruk. Veelal volgt dan nog een 24-uurs bloeddrukmeting om de diagnose met zekerheid te stellen (uitsluiten witte jassenhypertensie).
HOE ONTSTAAT HYPERTENSIE
Meestal is er geen oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Verder kunnen overgewicht, roken en het gebruik van (veel) zout, drop of kaas en (veel) alcohol de bloeddruk verhogen. De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen. In zeldzame gevallen is de hoge bloeddruk het gevolg van een nieraandoening.
WAT ZIJN DE KLACHTEN
Hoge bloeddruk geeft zelden klachten.
WAT IS HET RISICO VAN HYPERTENSIE
Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct). Het is wat we noemen een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Zie ook de informatie over cardiovasculair risicomanagement.
ADVIEZEN
Hiervoor gelden dezelfde leefstijladviezen als genoemd bij cardiovasculair risicomanagement.
BEHANDELING
Niet iedereen met een hoge bloeddruk heeft een indicatie om bloeddrukverlagende medicijnen te gebruiken. Soms is het voldoende de leefstijladviezen op te volgen die uw risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. De hoogte van uw bloeddruk, de risicofactoren en uw geschatte risico op sterfte aan hart- en vaatziekten bepalen of bloeddrukverlagende medicijnen zinvol/noodzakelijk zijn
CONTROLES BIJ HP BRUENS
Wanneer u bekend bent met hypertensie wordt uw bloeddruk afhankelijk van de andere risicofactoren een 2-4 keer per jaar gecontroleerd. Soms wordt ook een 24-uurs bloeddrukmeting gedaan om de diagnose hypertensie te stellen of om het effect van een behandeling te evalueren.
Elke 3 maanden controleert de assistente de bloeddruk. Een keer per jaar komt u bij de praktijkverpleegkundige die de uitslagen van bloed en urine onderzoek en uw leefstijl met u bespreekt, gewicht en buikomvang meet en een nieuwe risicoschatting maakt. Wanneer u medicatie gebruikt wordt het gebruik geëvalueerd. Als het risico is toegenomen, krijgt u misschien (een hogere dosis) medicijnen om de bloeddruk te verlagen.
De assistente/praktijkverpleegkundige bespreekt de uitkomsten van de controles zo nodig met de huisarts. Indien nodig wordt uw behandeling aangepast.
VERDER LEZEN
Gezondheidsinformatie Zie Hoge Bloeddruk onder kopje “Informatie over aandoeningen”.