Kleine chirurgie

Wat is kleine chirurgie?

Kleine chirurgie is het verwijderen van onder andere een moedervlek (naevus), een vetbult (lipoom) of een verstopte talgklier (atheroomcyste). Maar ook het hechten van wonden valt hier onder. Voor beide kunt u terecht op praktijk. Voor het verwijderen van een plekje kunt u een afspraak maken. Bij wonden kunt u direct naar de praktijk komen. Indien u uw komst bij ons aankondigt kunnen wij alvast spullen klaarzetten. U kunt dan bellen op de spoedlijn. 

 

Kleine chirurgie door de huisarts is:

  • Laagdrempelig
  • Korte wachttijd
  • Valt onder uw basisverzekering

 

Wat houdt een kleine chirurgische verrichting in? 
Nadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel, wordt de plaats van de incisie afgetekend. Vervolgens wordt het te behandelen gebied schoongemaakt met een desinfecterend middel. Dan volgt er een plaatselijke verdoving door middel van een injectie. Het inspuiten van de vloeistof voelt wat branderig aan. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is. 
Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet aan mag raken. De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de ingreep en varieert van 20-60 minuten. 
Na de ingreep krijgt u een pleister die u dagelijks moet vervangen. De eerste 2 dagen moet de wond droog blijven. U kunt het beste zonder pleister douchen. De wond mag gewoon met water en zeep gereinigd worden.

 

Voor welke ingrepen kunt u terecht in Huisartsencentrum Welgelegen?

Moedervlekken en andere huidtumoren

Ingegroeide teennagel

Huidkanker

Trigger vinger

Vetbulten, verstopte talgklieren

Vasectomie (sterilisatie bij de man)

Splinter(resten)

Wonden

 

Door wie wordt de ingreep gedaan?

Alle huisartsen doen kleine chirurgische ingrepen. De grotere verrichtingen waaronder grotere huidafwijkingen, trigger finger en de vasectomie worden door M.L. Bruens gedaan.

 

Hechtingen verwijderen 
De hechtingen worden na 5 tot 14 dagen verwijderd. U krijgt daarvoor een afspraak bij de assistente.

 

Nader onderzoek

Soms is het nodig om datgene wat verwijderd is nader te laten onderzoeken. Het materiaal wordt dan opgestuurd naar de patholoog. Ongeveer twee weken na de ingreep kunt u tussen 14.30 en 16.00 uur bellen voor de uitslag. De kosten van het pathologieonderzoek gaan van uw eigen risico af.

 

Wat te doen bij napijn? 
Bij eventuele napijn mag u een pijnstiller nemen, bij voorkeur Paracetamol. Indien dit onvoldoende werkzaam of als u de wond niet vertrouwt komt u eerder terug op controle.

 

Nog enkele opmerkingen 
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt dient u dit vooraf aan de huisarts te melden, zelfs bij voorkeur bij het maken van de afspraak. Meestal hoeven de bloedverdunners niet te worden gestaakt. Indien dit wel het geval is kunt u de dag na de ingreep weer starten met de bloedverdunners. Indien u onder controle staat van de trombosedienst, dient u deze in te lichten. 
Sommige patiënten hebben bij operaties antibiotica nodig i.v.m. hartafwijkingen e.d.. Als dit bij u het geval is, meld dit dan van te voren aan de huisarts. Geef aan of u een allergie heeft, (jodium, rode pleister e.d.)! Een mogelijk gevolg van de ingreep is een bloeduitstorting, vooral bij een ingreep in het gezicht, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Een complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Neem bij problemen (zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met de praktijk.